GROTE ZAKKENTOCHT 2019

7 - 10 juni 2019

NBA

prepare, share  be inspired!

001
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012

Op vrijdagmiddag reden we door een echte Groningse moesson naar een ‘Kamperen bij de Boer’ in Baflo en nadat de volledige NBA enclave was neergestreken en haar tentendorp had opgezet was de campingbevolking meteen royaal verdubbeld.

Kamperen bij de Boer bleek niet meer dan een grasveldje, een WC en een klein hokje waar je kan staan. Reden genoeg om een kroeg te zoeken voor de avond, want echt warm was het niet en droog zou het zeker niet blijven. Het bleek een gezellige bruine kroeg van een formaat waar heel Baflo is past. Het bier lieten we ons goed smaken en op de vraag hoe laat ze sluiten kregen we reactie van: ‘Oh, eigenlijk tien uur. Maar het wordt ook wel eens twaalf uur. Maakt niet zoveel uit.’ Nog één rondje dan.

De nacht bracht dikke druppels, maar in de ochtend was het droog genoeg voor eieren met spek en een niet al te natte tent in de rugzak. Dat is alvast lekker beginnen.

We zouden een stuk van het Neerlands Kustpad lopen en vandaag was de finish in Vierhuizen. Een trip van 23 km. door prachtige Grunninger weilanden. Nu was het gelukig droog, maar de lucht deed anders voorspellen. Uiteraard kregen we een paar flinke traktaties, maar precies op een moment dat we een schuilpuntje konden pakken. Al met al niet meer dan een half uur een flauw buitje over ons heen gehad en voordat we in Vierhuizen waren was de kleding al weer droog. Mooie planning dus.

In Vierhuizen stonden we op een wat grotere camping, maar we hadden een fraaie plek voor onszelf. Bij de camping lag ook Herberg Het lachende Paard. Dat kan je natuurlijk niet aan je voorbij laten gaan. Meteen een grote tafel gereserveerd; dan kruipt de avond toch wel heel prettig aan je voorbij.

 

Zondagochtend eerst ontbijt, oppakken en om tien uur op het terras bij de herberg: koffie met taart! Marjolein was jarig en wij hadden getrakteerd op wat lekkers. Daarna op stap richting Lauwersoog. Eerst door de weilanden maar later ook veel bosschages (geloof me, dit woord klopt!) en kleinere meertjes. Blijkt Groningen opeens een prachtige provincie te zijn, waar niet alleen hutspotboeren wonen. Het weer werkte lekker mee, hoewel de wind er die dag een extra tandje bij zette. Da’s dan wel weer jammer. In Lauwersoog aangekomen hadden we nog precies genoeg tijd voor ‘Fish and Chips’. Hoewel niet in Engeland, toch lekker. Een tochtje van 50 min. naar Schiermonnikoog en meteen door naar de camping. Dit bleek een echte tentencamping; ‘Schier’ is nl. een autovrij eiland. Snel tentje geprikt en daarna lekker koken voor de tent. Toch wel een lekkere bezigheid. Die avond bleek er voetbal; Holland tegen Portugal, heren. Wel zo handig dit er tegenwoordig bij te zeggen; de dames kunnen er ook/ welwat van. Je kunt het opmaken uit de vorige regel: ‘we’ gingen er aan.

 

Warme broodjes op maandag, daarna oppakken en een tour over het eiland. Voor mij de eerste keer, maar zeker niet de laatste. Buiten het dorp is het een grote verlatenheid waar je doorheen dwaalt. Aangezien het al het eind van de Pinkster was, was er al een flinke sjoek vertrokken. Op het strand waren we nagenoeg alleen, op de wind na. Die was er wel, en fiks! Heerlijk over het eiland gedwaald, in een duinpan geluncht en daarna terug naar het dorp. De rest van de tijd gedood op een terras, in het zonnetje. Dan helaas terug naar de pont. Wat een heerlijk relaxed en lekker weekend was dit.

Bert en Paulus, dank voor de organisatie.

Sybren Zeilstra